Slapovi u Martin Brodu


Martin Brod je prvo veće naselje u Bosni i Hercegovini i Nacionalnom parku Una kroz koje rijeka Una protječe, a nalazi se na izlazu iz dvaju kanjona, na mjestu gdje se Unac kao pritok ulijeva u rijeku Unu. 

Upravo je ova lokacija jedan od najljepših i najprivlačnijih dijelova Une i istoimenoga nacionalnog parka jer je sedra stvorila mnoštvo kanala, brzaka i otoka te nekoliko većih vodopada. Tu se nalazi najveći vodopad na rijeci Uni visok oko 54 m koji stvara prelijepe veće i manje slapove i kaskade.

Prema legendi mjesto je dobilo ime po djevojci Marti koja je bila zaljubljena u vojnika.  Dok je prelazila rijeku da bi došla do svoga voljenoga, povukla ju je snažna struja te zauvijek odnijela.
A otkud brod? Brod je uobičajeni naziv kojime stanovnici ovoga kraja nazivaju svaki prilaz rijeci.


Ovaj projekat financira
EU
Ova internetska stranica nastala je uz finansijsku podršku Evropske unije kroz Program prekogranične saradnje Hrvatska-Bosna i Hercegovina 2007-2013. Za sadržaj su odgovorni projektni partneri i on ne odražava nužno stavove Evropske unije.

Novosti

Postavljena turistička signalizacija za izvor rijeke Une

09.04.2013.

Nakon izrade prometnog elaborata postavljanja turističke signalizacije te ishodovanja potrebnih suglasnosti nadležnih državnih cesta, kroz projekt „Una – Spring of Life“ u suradnji sa partnerima, postavljena je smeđa turistička signalizacija koja upućuje na izvor rijeke Une u Donjoj Suvaji.

Saznaj više >

Završni sastanak svih partnera na projektu „Una – Vrelo života“

09.04.2013.

U utorak 26. ožujka 2013. godine s početkom u 11 sati i 20 minuta u Maloj vijećnici Doma županije održan je posljednji prekogranični sastanak svih partnera na projektu „Una – Vrelo života“.

Saznaj više >

Gdje smo