Stari grad Ostrovica


Utvrđeni grad Ostrovica izgrađen je na istoimenom brdu, na lijevoj obali Une iznad Kulen-Vakufa. Ostrovica se prvi put spominje 1407. godine kada je ugarsko-hrvatski kralj Ladislav potvrdio da je tvrđava vlasništvo vojvode Sandalja Hranića. Tvrđavu je Hranić dobio kao miraz svoje žene Katarine Vukčić Hrvatinić. Kako je Katarina bila porijeklom iz bosanske porodice Hrvatinića, može se pretpostaviti da je tu tvrđavu izgradio neki od vlastelina iz porodice Hrvatinić još prije 500 godina. Najvjerovatnije da ju je sagradio sam Hrvoje Vukčić Hrvatinić koji je sagradio i Jajce u Bosni.

Zbog izuzetne važnosti kao pogranična utvrda, Ostrovica se stalno dograđivala kulama i bastionima i proširivala odbrambenim zidinama visokim i do 10 metara. 

Važnost Ostrovice u prošlosti još jače dokazuje mnoštvo historijskih spomenika koji su razasuti u njenoj neposrednoj blizini. Sam kraljevski grad Ostrovica sastavni je dio Kulen Vakufa, grada koji se prostire na objema stranama rijeke Une. Da su u Ostrovici boravili i bosanski kraljevi, potvrđuje činjenica da je grad strateški vrlo dobro postavljen i da je sa svih strana gotovo nepristupačan neprijatelju.Ovaj projekat financira
EU
Ova internetska stranica nastala je uz finansijsku podršku Evropske unije kroz Program prekogranične saradnje Hrvatska-Bosna i Hercegovina 2007-2013. Za sadržaj su odgovorni projektni partneri i on ne odražava nužno stavove Evropske unije.

Novosti

Postavljena turistička signalizacija za izvor rijeke Une

09.04.2013.

Nakon izrade prometnog elaborata postavljanja turističke signalizacije te ishodovanja potrebnih suglasnosti nadležnih državnih cesta, kroz projekt „Una – Spring of Life“ u suradnji sa partnerima, postavljena je smeđa turistička signalizacija koja upućuje na izvor rijeke Une u Donjoj Suvaji.

Saznaj više >

Završni sastanak svih partnera na projektu „Una – Vrelo života“

09.04.2013.

U utorak 26. ožujka 2013. godine s početkom u 11 sati i 20 minuta u Maloj vijećnici Doma županije održan je posljednji prekogranični sastanak svih partnera na projektu „Una – Vrelo života“.

Saznaj više >

Gdje smo